گزارش خبری
تشکیل تیمهای اضطرار در ستاد مديريت بحران
فر هنگ سازی در مواجه با حوادث غیر مترقبه از الویتهای این کمیته است / در اماکن اداری و غیر درمانی طراحیEop تا کنون صورت نگرفته است

دومین جلسه کمیته مدیریت بحران در حوادث خوابگاهی تشکیل شد
![]() |
در دومین جلسه کمیته مدیریت بحران در حوادث خوابگاهی موارد متعددی در خصوص حوادث مرتبط با ایمنی خوابگاه ها بررسی شد.
به گزارش روابط عمومی معاونت دانشجویی و فرهنگی دانشگاه: کمیته مدیریت بحران در حوادث خوابگاهی با حضور اعضای مدعو و با هدف برنامه ریزی مدون جهت پیشگیری از حوادث برگزار شد.
این جلسه با حضور دکتر کدخدازاده معاون دانشجویی و فرهنگی دانشگاه، حکیمیان مدیر امور دانشجویی دانشگاه، دکتر غلام نیا مدیر گروه HSE دانشکده بهداشت و ایمنی، دکتر خراسانی مدیر گروه سلامت در بلایا و رئیس اسبق اداره نظارت بر حوادث غیر مترقبه وزارت و بهداشت و درمان و آموزش پزشکی و مهندس فاتحی منش دبیر ستاد بحران منطقه یک شهرداری تهران و دیگر مدعوین روز سه شنبه 27 آذر ماه تشکیل شد.
![]() |
- دکتر کدخدازاده: فلوچارت مقابله با بحران در معاونت دانشجویی و فرهنگی دانشگاه تدوین شده است
در ابتدای این نشست دکتر کدخدازاده بر عملیاتی بودن این جلسات تأکید کرد و افزود: رسالت ما تدوین شناسنامه ایمنی مکان ها، استاندارد سازی سازه ها و رفتارهاست. معاون دانشجویی و فرهنگی دانشگاه اذعان داشت: با توجه به حضور بیش از 13هزار دانشجو و وجود مراکز پراکنده در سطح شهر تهران از جمله 14 خوابگاه دانشجویی با جمعیتی بالغ بر 3800 دانشجو، وظیفه شناسایی نقاط ریسک پذیر و ایجاد ایمنی کاملاً محسوس است. وی با اشاره به فضای مجازی و گستره پوشش اطلاع رسانی فضاهای مجازی بر ساخت فیلم کوتاه، موشن گرافی، انیمیشن و کلیپ با سناریوی قوی و تأثیرگذار، گفت: باید این فیلم ها در دو حالت عمومی برای عموم جامعه و اختصاصی برای هر خوابگاه تدوین و ساخته شود. دکتر کدخدازاده در همین راستا به نقش شوراهای صنفی در تشکیل تیم های اضطراری و انجمن های علمی در تولید محتوای آموزشی و فرهنگ سازی اشاره کرد و گفت: در دانشگاه ظرفیت های زیادی در سطح اساتید و دانشجویان نهفته است، که در ادامه کار از توانمندی های آنان بهره مند خواهیم شد. معاون دانشجویی و فرهنگی دانشگاه در ادامه سخنان خود از همه دانشجویان علاقه مند و هنرمند برای همیاری و همکاری در این امر انسان دوستانه دعوت کرد و گفت: کانون های علمی و هنری با هم گرایی بیشتر در انجام این فرایند، قدم های موثری برخواهند داشت. وی در خاتمه سخنان خود خاطرنشان ساخت: مخاطرات فقط حوادث طبیعی نیست بلکه مخاطرات رفتاری را نیز شامل میشود و در این راستا فلوچارتی تهیه شده تا در هنگام بروز هر اتفاق ناگواری همه بدانند قدم به قدم چه اقدامی باید صورت گیرد.
![]() |
- دکتر غلام نیا: با تشکیل تیم ارزیاب ریسک باید تهدیدها و فرصت ها را شناسایی کرد
در ادامه این نشست دکتر غلام نیا ضمن اعلام خرسندی از تشکیل این کمیته در دانشگاه اذعان داشت: اگر بخواهیم موضوع را به شکل فنی مطرح کنیم، می توانیم به دو رویکرد بررسی نقاط ضعف و نقص -به صورتی که شرایط ناایمن شناسایی شود- و رویکرد نگاه و گفتمان مثبت اندیشی -تا فرصت ها و نقاط بهبود را بررسی و سنجش کنیم- بپردازیم که در هر دو صورت باید یک بسته فرایندی که اصطلاحاً HSE plan گفته می شود طراحی کنیم تا مجموعه عوامل تأثیرگذار بر شرایط ایمن هر خوابگاه معرفی شود. مدیر گروه HSEدانشکده بهداشت و ایمنی گفت: برای شروع در قالب تشکیل تیم ارزیابی ریسک با بکارگیری از ابزارهای مختلف از جمله چک لیست و بازدید می توان نقاط ضعف و قوت را شناسایی و برنامه ای تدوین، اجرا و سنجش کرد و از دل داده ها ی ریسک، فرصت ها را شناسایی و برنامه بهبود طراحی کرد. وی ضمن اشاره به فراگیر بودن انواع مخاطرات گفت: بخشی از مخاطرات، ناشی از فعالیت و بخشی ناشی از طراحی و چیدمان سازه ها و بخشی دیگر ناشی از مواد انرژی زاست که می توان دستورالعمل های ایمنی، در فرمت شناسایی مخاطره بر مبنای sop(برنامه عملیات استاندارد) را تدوین و تیم های اضطراری از جمله: تیم تخلیه، تیم اتفاء حریق، تیم امداد و نجات، تیم قطع منابع انرژی و.. تشکیل شود.
![]() |
- مدیر گروه سلامت در بلایای دانشگاه: از هم اکنون باید ایمنی را در طراحی سازه ها پیاده کنیم
در ادامه این نشست دکتر خراسانی مدیرگروه سلامت در بلایا و رئیس اسبق اداره نظارت بر حوادث غیر مترقبه وزارت و بهداشت و درمان و آموزش پزشکی بیان کرد: در سال 1393 دستور العملی تدوین شد و از کلیه دانشگاه ها خواسته شد کارگروه سلامت در بلایا تشکیل دهند. وی در همین راستا تصریح کرد: در این کارگروه شخص رئیس دانشگاه به عنوان رئیس کارگروه و همه معاونتها نقش عمده ای در این کمیته ایفا می نمایند و باید حداقل دو جلسه سالیانه به این امر اختصاص یابد. مدیر گروه سلامت و بلایا ضمن اشاره به اهمیت تدوین برنامه EOP(برنامه عملیات اضطراری) در سازمان ها گفت: در مراکز بهداشتی درمانی سال هاستEOP تمام برنامه های ایمنی سازه ای و عملکردی و نقاط ضعف و قوت برسی و تدوین شده و مورد ارزیابی هم واقع شده است ولی در بخش های اداری و مراکز غیر درمانی چنین چیزی موجود نیست که درآئین نامه بر تدوینEOPهمه مراکز تأکید شده است که برای رخدادها نقشه عملیاتی و طراحی بخش به بخش باید وضعیت ریسک سنجش شود و مشخص شود هر کسی در رخدادها چه نقشی را باید ایفا کند. وی عنوان کرد: در هر ساختمان نقش (safety officer) مأمور ایمنی بسیار با اهمیت است که می توان این نقش را برای نگهبان و حراست مجموعه ها تعریف کرد که مستلزم آموزش دقیق می باشد تا بدانند در مواقع خطر به کجا و چگونه اطلاع رسانی کنند. دکتر خراسانی تأکید کرد: از هم اکنون باید ایمنی را در طراحی سازه ها و ساختمان های در حال احداث پیاده کنیم.
![]() |
- مهندس فاتحی منش دبیر ستاد بحران منطقه یک شهرداری: وزارت بهداشت در بحث ایمنی و مدیریت بحران از شهرداری پیشی گرفته است
در بخش دیگری از این نشست مهندس فاتحی منش دبیر ستاد بحران منطقه یک شهرداری تهران ضمن ابراز خوشحالی از ارزش نهادن بحث ایمنی و مدیریت بحران در دانشگاه گفت: در وزارت بهداشت توانمندی های زیادی در این زمینه وجود دارد که از شهرداری هم پیشی گرفته است. وی با اشاره به پیچیدگی وکثرت ساختمان پر خطر در شهر تهران اظهار داشت: در خوش بینانه ترین حالت بین 4 تا 5 دقیقه زمان سپری میشود تا ما به محل حادثه برسیم پس در زمان موثر که همان زمان طلایی برای دفع خطر است نه ما میتوانیم وارد عمل شویم نه دانشگاه، فقط خود افراد می توانند با آموزش هایی که به آن ها داده میشود بهترین اقدام را انجام دهند تا خود و همسایگان از خطر رهانیده شوند. دبیر ستاد بحران گفت: باید راه کاری اندیشید تا استقبال و انگیزه برای کسب آموزش افزایش یابد.
گفتنی است در نخستین جلسه ستاد مدیریت بحران در حوادث مرتبط با خوابگاه ها به تبیین اساسنامه پرداخته شد و در این راستا 13 مصوبه با هدف آغاز طرح عملیاتی این مهم، ثبت شد، که از این موارد می توان به مکاتبات لازم با ادارات مرتبط، تشکیل تیم های کارشناسی، بهره مندی از نظرات اساتید مرتبط، تدوین محتوا آموزشی و بررسی راه های فرهنگ سازی در زمینه ایمنی و سلامت در حوادث غیر مترقبه اشاره کرد.