بخوانید:
بايد ها و نبايد هاي اسكان دانشجويان تحصيلات تكميلي در خوابگاه
مدتی است که بحث تخلیه خوابگاه دانشجویان تحصیلات تکمیلی موضوع داغ حوزه دانشجویی دانشگاه است. داستان از جایی شروع می شود که ...

مدتی است که بحث تخلیه خوابگاه دانشجویان تحصیلات تکمیلی موضوع داغ حوزه دانشجویی دانشگاه است. داستان از جایی شروع می شود که پیامکی با محتوای زیر برای دانشجویان این مقطع ارسال شد:
«دانشجوی محترم
با سلام، به اطلاع میرساند به استناد ماده 25 آییننامه اسکان و با توجه به کمبود ظرفیت خوابگاهی، مجوز اسکان دانشجویان Ph.Dو دستیار لغو میگردد. لذا حداکثر تا تاریخ 01/06/97، نسبت به تسویه و تخلیه خوابگاه اقدام نمایید."مدیریت امور دانشجویی دانشگاه»
پس از ارسال این پیامک، دانشجویان این مقطع ضمن حضور در معاونت دانشجویی و فرهنگی دانشگاه، نسبت به موارد اعلام شده اعتراض کرده و اسکان در خوابگاه های دانشگاه را از حقوق دانشجویی خود عنوان کردند.
روابط عمومی معاونت دانشجویی و فرهنگی دانشگاه در گزارشی تحلیلی به بررسی پرونده اسکان این دانشجویان در خوابگاه های دانشگاه خواهد پرداخت:
- گام نخست: قانون چه می گوید؟
مهم ترین و بالاترین سند در مسیر اسکان دانشجویان متقاضی خوابگاه در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی «آیین نامه اسكان، نحوه اداره و مقررات عموميـانضباطي خوابگاه هايدانشجويي مجردي دانشگاه ها و دانشكده هاي علوم پزشكي و خدمات بهداشتي-درماني» است.بر اساس متن صریح آیین نامه مذکور که در سال 1392 از طرف وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ابلاغ شد، دانشجویان مقطع دکتری تخصصی و دستیاری از اولویت های استفاده از خوابگاه در دانشگاه برخوردار نمی باشند. در بند 25 آیین نامه مذکور، هر گونه اسکان این دسته ازدانشجویان را منوط به نظر و تصمیم کمیته اسکان دانشگاه کرده است. در بند 4 همین آیین نامه، کمیته اسکان متشکل از معاون دانشجویی و فرهنگی دانشگاه، مدیر امور دانشجویی و رئیس اداره خوابگاه های دانشگاه است.
بر همین اساس با توجه به افزایش ظرفیت دانشجویان متقاضی خوابگاه در مقاطع کارشناسی و دکتری حرفه ای، عدم وجود ظرفیت و امکانات لازم؛ دانشگاه می تواند در هر زمان که اولویت اسکان خوابگاهی، تغییر کرد، از ساکنین مقطع تحصیلات تکمیلی بخواهد تا نسبت به تخلیه خوابگاه اقدام نمایند.
گفتنی است بنابر اعلام دکتر شهرامی معاون توسعه مدیریت و منابع دانشگاه در نخستین نشست جوانان بهشتی در یکم اردیبهشت ماه 1397، در بودجه های تصویبی دانشگاه ها، مبلغی برای کمک هزینه خوابگاه های متأهلی و تحصیلات تکمیلی وجود نداشته، لیکن دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی سعی کرده است تا با کمک از بودجه های ابلاغی، تا جایی که برایش مقدور است مشکلات این نوع خوابگاه ها را حل نماید.
- گام دوم: انتظار مسئولین از دانشجویان تحصیلات تکمیلی... دقت بیشتر به اطلاع رسانی ها:
در چند سال اخیر، با توجه به وضعیت خوابگاه های دانشگاه و مسائل پیش آمده، معاونت دانشجویی و فرهنگی دانشگاه اقدام به درج تذکری در دفترچه ثبت نام کنکور دکتری تخصصی وزارت بهداشت نموده است. متن این تذکر در دفترچه های چند سال اخیر به شرح زیر است:
1تصویر (دفترچه کنکور سال تحصیلی 96-97)
2تصویر (دفترچه کنکور سال تحصیلی 95-96)
3تصویر (دفترچه کنکور سال تحصیلی 94-95)
شایان ذکر است که در شش ماه گذشته معاون دانشجویی و فرهنگی دانشگاه و مدیر امور دانشجویی در بازدیدهای موردی از خوابگاه ها و جلسات متعدد، بر تشریح بضاعت موجود و ضرورت تخلیه خوابگاه های تحصیلات تکمیلی تأکید کردند.
همچنین در پورتال معاونت نیز، در بخش دستورالعمل ها و آیین نامه ها، چندین سال است که موارد مرتبط با آیین نامه اسکان دانشجویان، بارگذاری شده است.
- گام سوم: وضعیت موجود چیست؟ هفت میلیارد تومان برای دو خوابگاه!
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با 14000 دانشجو، 3774 نفر دانشجوی ساکن خوابگاه در 14 خوابگاه (6خوابگاه دخترانه، 7 خوابگاه پسرانه و 1 خوابگاه متأهلی) وضعیت ایده آل و مطلوبی در خوابگاه های خود ندارد. براساس اطلاعات و اسناد موجود، آخرین خوابگاه ملکی دانشگاه، خوابگاه دخترانه سمیه بوده که در سال 1392، پس از مصوبه هیأت رئیسه دانشگاه، با تغییر کاربری ساختمان سابق معاونت بهداشت و درمان دانشگاه به خوابگاه دانشجویی و انجام بازسازی های موردی و ضروری، مورد بهره برداری قرار گرفت. این خوابگاه و دیگر خوابگاه های ملکی دانشگاه، قدمتی بیش از بیست سال دارند و در چند سال اخیر، هیچ خوابگاه ملکی جدیدی به مجموعه خوابگاه های دانشگاه اضافه نشده است. در همین راستا چند خوابگاه استیجاری و خودگردان، بسته به شرایط موجود، مورد استفاده قرار گرفته است. در بهمن ماه 1392 کلنگ خوابگاه دخترانه گل مریم در اوین به زمین خورد ولی براساس اطلاعات و اسناد موجود، اقدامات و تمهیدات اولیه برای این خوابگاه هیچ وقت مهیا نبوده است!!!!
بنابر اعلام معاونت دانشجویی و فرهنگی دانشگاه، تنها اجاره دو خوابگاه مختص دانشجویان تحصیلات تکمیلی یعنی «خوابگاه دخترانه سرشار و خوابگاه پسرانه حضرت ولیعصر(عج)» در یکسال گذشته، بیش از 7 میلیارد تومان هزینه بر دانشگاه تحمیل کرده اند.
این در حالی است که در کمتر از یکماه دیگر، دانشگاه پذیرای 1063نفر دانشجوی ورودی جدید خواهد بود، که از این میزان پیش بینی می شود 300نفر دختر و 230 نفر پسر متقاضی اسکان خوابگاه در مهر ماه امسال خواهند بود. گفتنی است علاوه بر این تعداد 180 نفر ورودی جدید مقطع دستیاری و دکتری تخصصی در سال جدید، ساکن تهران نیستند.
گام چهارم: دانشجویان چه می گویند؟
در راستای همین موضوع دانشجویان در گفت و گو با روابط عمومی معاونت دانشجویی و فرهنگی دانشگاه ضمن اشاره به این که مدت زمان لحاظ شده برای تخلیه خوابگاه ها، کوتاه است، اظهار کردند: این مسأله در شرایطی است که شهریور ماه زمان برگزاری مهم ترین امتحانات تحصیلات تکمیلی از جمله آزمون های جامع، ارتقاء و بورد بوده که این مساله استرس زیادی را به دانشجویان وارد کرده است.
دانشجویان همچنین ضمن بیان این نکته که دانشجویان مقطع تحصیلات تکمیلی هم، باید تسهیلات رفاهی دریافت کنند، میزان حقوق دریافتی خود را برای پرداخت اجاره بها در تهران، بسیار اندک عنوان کردند.
یکی دیگر از دانشجویان ضمن اشاره به ارائه راهکارهای مفید مسئولین به منظور حل این مسئله اظهار داشت: لازم است به دانشجویانی که در مضیغه مالی هستند، یا شرایط ویژه ای مثل استعداد درخشان را دارا هستند، اسکان داده شود و برای اسکان دانشجویان دستیار و PhDاز پاویون های بیمارستان ها استفاده نمایند.
- گام پنجم: مسئولین پیگیر حل مسأله هستند
امیرحسین حکیمیان مدیر امور دانشجویی در گفت و گو با خبرگزاری ایسنا با بیان این که در شرایط موجود برقراری تعادل بین منابع مالی موجود و هزینه کرد، با توجه به شرایط اقتصادی دانشگاه و کل جامعه، بسیار مشکل است، تصریح کرد: با این حال مسئولان دانشگاه و معاون محترم دانشجویی و فرهنگی پیگیر راه حلی برای تامین منافع دانشجویان هستند. البته این مسایل به وزارتخانه و سازمان سنجش نیز منتقل شده تا امسال هم، مجدداً در دفترچه آزمون محدودیت های خوابگاهی دانشگاه منعکس شود تا دانشجویان بتوانند با آگاهی بیشتری نسبت به انتخاب رشته اقدام کنند.
مدیر امور دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان این که پیش از این دانشگاه تمام سعی خود را برای اسکان دانشجویان تحصیلات تکمیلی به کار برده بود، گفت: این قضایا و محدودیت ها تحت تاثیر شرایط اقتصادی و اجتماعی حاکم بر جامعه و تحت فشار قرار گرفتن دانشگاه پیش آمده و البته برای برون رفت از این بحران و حل مساله نیز در حال تلاش هستیم.
وی با بیان این که دانشجویان تحصیلات تکمیلی خوابگاهی دانشگاه بیش از 400 نفر هستند، گفت: به این دانشجویان اعلام شده که تا اول شهریور نسبت به تخلیه خوابگاه اقدام کنند تا برای اسکان دانشجویان ورودی جدید که بر اساس قانون موظف به تامین خوابگاه آن ها هستیم با مساله ای روبرو نباشیم. البته در حال حاضر در پی حل مشکل هستیم و این طور نیست که نسبت به مشکل دانشجویان و حل موضوع بی تفاوت باشیم.
دکتر کدخدازاده معاون دانشجویی و فرهنگی دانشگاه نیز بااشاره به این موضوع که مسأله اسکان دانشجویان دکتری تخصصی و دستیار، دغدغه همه مسئولین است، اظهار کرد: متأسفانه در شرایط انقباض مالی موجود، که در کل جامعه تسری پیدا کرده است، بروز چنین مسائلی گریز ناپذیر است. وی در همین راستا اذعان داشت: ما امروز در شرایطی پاسخگوی این دانشجویان هستیم، که میراث دار تصمیمات اشتباه گذشتگانیم و امیدواریم با کمک خود دانشجویان، راهکارهایی برای حل مسأله به بهترین شکل بیابیم.